Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2007 01:22 - ФЕРОМОНИТЕ - съвършенната комуникация
Автор: musicslave Категория: Тя и той   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
0



Замисляли ли сте как комуникират помежду си някои примитивни организми, които дори не издават звуци. Ако една мравка например намери храна или пък е в опастност, как да каже на другите. Природата се е погрижила. Мравката изпуска секрет, миризмата на който маркира мястото и указва на другите мравки къде да се насочат, дори и въпросната мравка вече да не там. Ако мравката е в опастност изпуска друг секрет, чиято миризма насочва мравките- воини към мястото. При по- висшите организми, като влечуги и бозайници, който макар да имат и други форми на общуване, миризмата от подобни секрети има определящо влияние върху цялото социално поведение, включително и върху чифтосването.
На научен език тези секрети се наричат ФЕРОМОНИ. 

image

Феромоните са вещества отделяни несъзнателно от отделния индивид с цел, миризмата им да предаде послание до другите индивиди от същия вид, които на свои ред несъзнателно се потдават на тяхното влияние. Съществуват най-различни феромони, измежду които: алармиращи феромони; полови феромони; агрегационни феромони и др. Невероятно е, но при феромоните, макар носител на информацията да е миризмата- миризма в нормалния смисъл на думата почти няма. Феромоните се отделят от жлези в подмишничните ямки, слабинните области и около носа, а се възприемат от специален рецептор в носа, независимо от другите другите миризми. Това не е резервен вариант в случай, че основното обоняние откаже, а автономна система със свои задачи. Системата функционира и може да управлява поведението независимо от волята, тъй като ароматите и миризмите, възприемани с нейна помощ не са осъзнати. Именно под влияние на "ароматите невидимки" индивида може да прояви повишена общителност по отношение собствения или противоположен пол, държи се агресивно или излъчва дружелюбност. Подсъзнателното влияние обяснява поведението например на животно уловило половия феромон на разгонена женска. Инстинкта за възпроизводство веднага подсъзнателно надделява върху останалите ( страх, глад, студ ) и то тръгва след нея.
А влияят ли феромоните на хора?
Всеки поне веднъж е срещал напълно щастливи двойки, за които се казва, че са се намерили и харесали от пръв поглед. Учените психолози обясняват подобно явление с чара и привлекателността на личността, симпатия, сходство в характерите и житейските позиции... Но такова взаимно проникване обикновено се получава доста по-късно, когато познанството вече е налице, хората са поговорили за едно-друго от заобикалящия ги свят. И все пак защо в първия миг на срещата между двама съвършено непознати може да бъдат изпитани напълно противоположни чувства – остра неприязън или неудържимо привличане? Подсъзнателно възприемаме партньора не само с очи, но с всички рецептори. Пак според учените това се случва на подсъзнателно ниво – възприемаме човека от противоположния пол по неговия... мирис , по неговите феромони. Именно те са способни да предизвикат мигновеното влюбване и дори животинската страст, или пък отвращение. Половите феромони се явяват важно средство за сексуално привличане и комуникация у всички животни, включително и човека. Те до голяма степен определят сексуалната привлекателност на жената и мъжа. Тези феромони практически не притежават миризма, но действат в много малки количества на рецепторите на вомероназалния орган (който се намира в носната кухина), а чрез него и на функциите, които се контролират от хипоталамуса (половото желание, половата готовност, дълбоките емоции, агресивността ). Така че, ако сте дама например не се чудете, с какво толкова ви е симпатичен градинаря. Макар да не играят буквално ролята на бухалка, която поваля жените в леглото, феромоните помагат решително да се стопли ледът между двама души. Жените започват да приемат мъжете като близки по душа същества – изведнъж чертите му стават нежни, погледът му игрив, устните му изричат толкова познати неща, все едно никога не са били разделени. При мъжете феромоните действат по-първично и падат всякакви задръжки – дали е тя, дали не е рано, дали си заслужава... Тогава мъжете тръгват в атака. И всичко завършва с бурен животински секс.
Всъщност човекът отделя ли феромони?
Да, но еволюционно отношение човек ( както е изгубил голяма част от окосмяването ) до голяма степен е загубил способността си да изработва тези химически вещества по естествен път. Освен това облеклото закрива 90% от повърхността на нашите тела. Затова напоследък синтетичните феромони се радват на все по-голяма популярност. Благодарение на своето въздействие днес феромоните активно се използват в парфюмерийната и козметичната промишленост. Парфюмите с феромони са трайно оръжие за привлекателност и очарование в борбата за противоположния пол. Те всъщност са онези вълнуващи нотки на копнеж и съблазън, без които любовта не може.
Може ли феромоните да се ползват като афродизиак?
Да, обаче ако вие ползвате подобен парфюм с феромон, ефекта "афродизиак" ще го усети вашия партньор.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: musicslave
Категория: Други
Прочетен: 297268
Постинги: 57
Коментари: 11
Гласове: 62
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930