Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2007 20:50 - МАРИХУАНАТА - ВСИЧКО ЗА НЕЯ !!
Автор: musicslave Категория: Технологии   
Прочетен: 80322 Коментари: 3 Гласове:
0image

МАРИХУАНАТА - ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


Какво е марихуана?
Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски съцветия на растението коноп Cannabis Sativa, когато са предназначени за употреба от човека с оглед на психоактивното им въздействие. Съцветията се състоят от женските цветове (с или без семена), техните околоцветници и прилежащите листа. Тези части на конопеното растение са по-гъсто или по-рядко покрити с жлезисти власинки (трихоми), които отделят капчици смола, състояща се от различни канабиноиди, етерични масла и други вещества.

Марихуаната обикновено е зелена на цвят, но може да бъде оцветена в различни оттенъци на сиво, кафяво или лилаво в зависимост от сорта, условията на отглеждане, начините на приготвяне и съхранение. Има специфичен мирис, който се определя от съдържанието на етерични масла и може да се опише най-общо като наподобяващ мента, лимонова кора, борова смола и сено.

Какви други имена има марихуаната?
В различните субкултури се използват различни жаргонни наименования на марихуаната - от класическите трева и ганджа, през заемките от английски език джойнт и Мери Джейн, до чисто българските коз, сас, джанка, джонга и др. Самоделната цигара с марихуана обикновено се назовава джойнт, коз, масур или конус. Изсушеното съцветие носи името глава.

Как се употребява тревата?
Най-често чрез пушене, но може да се консумира сурова (но в този случай може да дразни стомаха) или да влиза в състава на различни напитки и ястия, например манагуа, сладки, торта или кекс. Пушенето обикновено става под формата на самоделно свити цигари или в различни приспособления - лули, бонгове, наргилета.

Кой употребява трева?
Употребяващите трева не могат да бъдат разграничени от останалите членове на обществото по социален, икономически или образователен признак. Изглежда мъжете, ползващи трева, са повече от употребяващите жени, без да има ясно обяснение защо. Естествено сред по-възрастните марихуаната е по-слабо популярна, но това се дължи единствено на исторически причини.

Вярно ли е, че употребата на марихуана е чужда на българския народ?
Не, конопът се е отглеждал по нашите земи още от траките, които са вдишвали изпаренията на хвърлените в огън семена. Исторически източници сочат, че през средновековието и до началото на индустриализацията конопът е бил употребяван както за удоволствие, така и с медицинско приложение. Естествено, през социализма употребата на марихуана е била практически неизвестна, затова и по-възрастните гледат на тревата като на нещо чуждо.

Защо се употребява трева?
Марихуаната най-често се ползва заради специфичните й ефекти върху психиката, но все повече нараства медицинската й приложимост сред болни от глаукома, множествена склероза, СПИН, рак и др.
Обикновеният потребител най-често заявява, че ползва тревата като средство против стреса или просто за удоволствие.

Какво съдържа марихуаната?
Химичните вещества, отговорни за действието на марихуаната върху психиката, се наричат канабиноиди. От тях най-важен е делта-9-тетрахидроканабинолът (THC), чието съдържание варира от 0 до 20% в зависимост от сорта коноп, приложените методи за обработка и условията на съхранение, но най често е в интервала 1-10%. Сред другите канабиноиди съществен ефект имат канабидиолът (CBD) и канабинолът (CBN). С времето съдържанието на канабиноиди в марихуаната намалява, като процесът се ускорява под действието на светлина, повишена влажност и/или висока температура. Сортовете коноп, в които съдържанеито на канабиноиди е под една гранична стойност (обикновено около 0,2%) се оценяват като индустриални и следователно неподходящи за добив на марихуана.

Как действа марихуаната върху психиката?
Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации, предимно при хора, които имат опит с употребата на халюциногени. Според употребяващите, тревата има успокояващо действие и им помага да се справят със стреса; подобрява възприемането на музика и други изкуства.

Марихуаната има значително негативно влияние върху краткосрочната памет, но не и върху дългосрочната такава или върху способността за самоконтрол. Употребяващите твърдят, че тревата засилва въображението им и творческите способности, желанието за общуване, способността да откриват нови аспекти у познати неща, вниманието към детайлите и възможностите за намиране на асоциации и взаимовръзки; но същевременно пречи на концентрацията, боравенето с числа, ученето, точното чувство за време и фината координация на движенията. Засилването на сетивните усещания се възприема като особено приятно при сексуално общуване.

Как действа марихуаната върху тялото?
Употребата на марихуана води до намаляване отделянето на слюнка, понижаване на вътреочното налягане (което се проявява като зачервяване на очите), и понижава на нивото на кръвната захар. Последното, съчетано с засиленото вкусово усещане, води до засилване на апетита, което при редовна употреба може да доведе до натрупване на наднормено тегло, с всички произтичащи от това състояние последствия. Същевременно марихуаната действа и като антиеметик (средство против повръщане), спазмолитик (против спазми) и отпуска напрегнатите и схванати мускули (напр. при "мускулна треска"). Големите дози марихуана леко подтискат имунната система, но няма статистически данни това да води до повишена податливост на заболявания. Марихуаната обикновено понижава кръвното налягане и разширява кръвоностните съдове, което в ниски дози облекчава някои случаи на главоболие, но във високи може да го предизвика; освен това марихуаната има противовъзпалително и слабо изразено аналгетично (обезболяващо) действие. Тези свойства определят и основните медицински приложения на марихуаната.

В какви дози действа марихуаната?
Марихуаната обикновено са употребява в компания, като няколко човека пушат последователно от една и съща цигара. Това позволява на по-опитните потребители да избегнат предозиране. В страните, където употребата и притежанието на трева са забранени, е прието цигарата да се предава по-бързо, а пушещите си дръпват по веднъж, но силно и да задържат дима възможно най-дълго; и обратното - в страните, в които това действие не представлява нарушение на закона, цигарата се предава по-бавно, като пушачите си дръпват по няколко пъти, но по-слабо и задържат дима в дробовете си за по-късо време. Дозите THC, които се приемат при пушене са около 2-5 mg, а типичната продължителност на действие е от порядъка на няколко часа; при поглъщане тези стойности са около 2 пъти по-високи.

Има ли случаи на свърдоза или смърт от марихуана?

Марихуаната изглежда е най-безопасният психоактивен препарат, известен на човечеството, защото няма установена смъртоносна доза за човека, както и не са известни случаи на смърт или заболявания като пряк резултат от употребата.

Въпреки това употребяващите марихуана са изложени на по-висок риск от наранявания и травми в резултат на нефатални инциденти в бита и при шофиране. Затова не се препоръчва да се управлява автомобил или работи с опасни машини след употреба на марихуана.

Няма стриктна еквивалентност между пушекът от марихуана и този от тютюн, така че няма и основание да се правят сравнения между вредните им ефекти върху човешкия организъм. Може да се посочи само, че марихуаната се употребява в много по-ниски дози от тютюна, че по-често се употребява в наргиле, което намалява с около 50% канцерогенните вещества в пушека, както и че няма данни пушенето на марихуана да предизвиква емфизема. Естествено вредните ефекти от пушенето не се наблюдават при поглъщане на препарата.

Какви са страничните ефекти от употребата на марихуана?
В някои случаи употребата на марихуана води до състояние на параноя, проявяваща се като налудност за преследване. При неопитните потребители могат да се наблюдава тревожност, евентуално прерастваща в пристъп на паническо разстройство, съпроводено от психосоматични явления като сърцебиене, задушаване, гадене, повръщане и колапс. Има данни, че тези явления са резултат по-скоро на страха от наказание, съществуващ в страните, където употребата на марихуана се преследва от закона.

У хора с проблеми в сърдечно-съдовата система марихуаната може да предизвика аритмия и повишаване или понижаване на кръвното налягане. При мъжете се наблюдава временно понижение на нивото на полови хормони и броя на сперматозоидите, но няма данни това да създава проблеми за оплодителните способности.

Има ли пристрастяване към марихуаната?
Да, естествено, има. Също както има пристрастяване към кафето, хазарта, интернет, гледането на телевизия, но в несравнимо по-слаба степен от това към цигарите например. Преди време беше широко разпространена шегата, че водата е най-силната дрога, защото от първата употреба предизвиква пристрастяване доживот. Въпроса не е дали има или няма пристрастяване, а какви са здравните и социалните вреди от употребата, които при марихуаната и водата са малки в сравнение с употребата на други вещества и продукти; например болестното влечение към употреба на последен модел мерцедес, къща в световноизвестен курорт и т.н. носи доста повече вреди за обществото като цяло, но никой не се и сеща да обвинява за това производителите на автомобили или търговците на недвижими имоти.

Вярно ли е, че марихуаната е трамплин към другите наркотици; и ако пушиш, то в живота ти естествено навлизат екстази, кокаин, гъби, дори хероин?
Вярно е, че повечето потребители на силно пристрастяващи дроги са пушили трева преди да започнат да употребяват други вещества.
Наистина ли обаче това говори за причинно-следствена връзка?

Статистиката ни показва, че високата употреба на тоник или доматен сок се корелира много добре с повишената употреба на алкохол, но тоникът и сокът не са причина за пиянството. В духа на горната шега, водата е още по-опасна, защото води до неминуема смърт - всички починали са я използвали някога. Връзката между тревата и другите дроги е също само асоциативна, т.е. хората, които са склонни да експериментират с психоакттивни вещества, това и правят. Отделен въпрос е колко от тях ще прекрачат границата на умерената употреба. Доста хора споделят мнението, че човек няма нужда от каквито и да е дроги, за да опропасти живота си.

Но има и един случай, в който това твърдение е вярно - докато организираната престъпност търгува с марихуана, то винаги ще се опитва да "зарибява" клиентите си с дроги, които гарантират по-високи и по-редовни печалби. Изходът от това положение е ясен - потребителите на трева трябва да имат легалното право да сия отглеждат сами, за да се ограничат доходите на мафията.

И още: настойчивата пропаганда, че тревата води до хероин наистина е в състояние да убеди много млади и неопитни хора, че наистина щом употребяват трева, трябва да опитат и друго. Приписването на несъществуващи свойства на тревата кара младите да не вярват и за вредата от твърдите дроги, а това е особено опасно, защото тези вещества наистина имат силата да убиват.

Води ли марихуаната до десоциализация?
Потребителите на трева и психеделици твърдят обратното - че тази вещества им помагат да почувстват по-добре връзките си с хората около тях. Но ефектът на отричане и заклеймяване, известен като стигматизация, също е пряко следствие от Забраната. Напълно естествено е човек, обявен за престъпник от собствената си държава и за наркоман от обществото да ограничи контактите си до хората, които го разбират.

Вярно ли е, че марихуаната е по-скоро вредна?
Тук обикновено се използва известното сравнение с ножа - той вреден ли е или полезен? Отговорът е един: ЗАВИСИ КАК И ОТ КОГО ЩЕ СЕ ПОЛЗВА. Същото можем да кажем и за марихуаната, интернет, автомобилите и т.н. Затова и специалистите разграничават употребата от вредната упортеба (твърде често, във вредна обстановка, на големи количества и т.н.). Защото в крайна сметка вредни са не наркотиците или ножовете, а начините, по които могат да бъдат ползвани.

Води ли употребата на марихуана и други дроги до затъпяване?
Многобройните изследвания на редовни пушачи не са забелязали статистически значими нарушения на интелектуалните им възможности. Нещо повече, в целия свят има блестящи студенти, учени, преуспяващи бизнесмени и хора на изкуството, които потребяват трева. Естествено има определени дроги - транквилизатори, барбитурати и т.н. - които наистина подтискат способностите на ума, но марихуаната определено не е сред тях.
Освен това, според нас затъпяването може да бъде резултат единствено от недостатъчната употреба на учебници, книги и интернет, а не на употребата на дроги. Естествено, ако някой посвещава цялото си време на пушене на трева, пиене на алкохол или в крайна сметка на каквато и да е неинтелектуална дейност, не може да очаква да развие умствените си способности, а по-скоро напротив.

Как влияе марихуаната на творческите способности?
Немалко творци заявяват, че тревата засилва способностите им да създават произведенията си, да възприемат скритите взаимовръзки в света около себе си и да оценяват наблюдаваното под различен ъгъл, или дори да получават вдъхновение и оригинални идеи. Но марихуаната не може сама по себе си да донесе творческа дарба. Успехът в която и да е дейност е по-скоро резултат от малко талант и много труд; а тревата не може да ги замести. "Ако един човек разчита само на опиума и хашиша за вдъхновение, значи за нищо не става", е казал Шарл Бодлер.


КАНАБИС


Под това название са известни всички наркотични продукти, които се получават от конопа - марихуана, ганджа, хашиш, хашишово масло. Цветовете на женските конопени растения, независимо дали се наричат "индийски коноп" или не, отделят специфично миришеща смола, която съдържа десетки вещества със сходна химична структура, наречени канабиноиди. Основните психоактивни ефекти на канабиса се дължат на един от тях, известен като тетрахидроканабинол или съкратено ТНС. Индустриалните сортове коноп, както и дивите му разновидности, съдържат малко активно вещество. Наркотичните продукти се получават от сортове с високо съдържание на смола, които са резултат от хилядолетна селекция. Различните сортове, освен ТНС, съдържат и други важни канабиноиди, които внасят своя нюанс в психоактивните свойства на канабиса. Независимо от това, силата на дрогата се оценява според количеството ТНС. Марихуаната съдържа обикновено около 1 до няколко % ТНС; ганджата до 10%; хашишът до 40%, а маслото до 60% ТНС.

У нас най-често се пушат цигари (joint) от марихуана и ганджа, по-рядко се пуши хашиш, а маслото почти не се среща. Много по-рядко канабисовите продукти се приемат през устата. Тъй като различните продукти съдържат различно количество ТНС, е много трудно да се посочи точна доза, но потребителите получават желаните ефекти поемайки приблизително 10 мг ТНС. Продължителността на ефекта при пушене е около 2 до 4 часа. При приемане през устата ефектът настъпва след около 2 часа и продължава 6 - 8 часа.

Ефектите на при пушене на канабис започват с период на така нареченото щастливо безпокойство, което продължава около 15 минути. След това се развиват неговите типични ефекти - лека еуфория, замайване, безпричинен смях, бягащи мисли и невъзможност за концентриране върху конкретен предмет, изостряна на сетивните възприятия (зрение, слух, апетит), удължаване на чувството за време. По-късно се появява сънливост, която може да премине в сън без сънища. При големи дози могат да се появят халюцинации при затворени очи.

Свръхдози вследствие на употребата на канабис са невъзможни, тъй като той е много слабо токсичен. Канабисът повишава пулса и в по-малка степен кръвното налягане. Той понижава вътреочното налягане, което се проявява като зачервяване на очите. Слабо понижава синтеза на мъжки полови хормони и активността на имунната система. Канабисовият дим съдържа приблизително толкова вредни вещества, колкото дима на силен тютюн, който се пуши без филтър. Несъмнено е, че канабисът съвсем не е безвреден, но като цяло "при съществуващия начин на употреба, канабисът създава значително по-малки проблеми за здравето от алкохола и тютюна" - се твърди в заключенията на авторитетния доклад на Световната Здравна Организация за канабиса.

Проблемите, които може да предизвика употребата на канабис, са почти изцяло от психологическо естество. При някои хора, още в първите минути след пушенето, може да се развие параноичен страх и даже паническо разстройство (рязко забързан пулс, чувство на задушаване, гадене и повръщане). Това се случва на начинаещи потребители, които изпитват несъзнателен страх от настъпването на необичайните за тях ефекти на канабиса. Паническите разстройства са практически непознати при опитни пушачи. Употребата на канабис не води до агресивно поведение.

Канабисът блокира кратковременната памет, което води до невъзможност за усвояване на нова информация. По тази причина канабисът е изключително неподходящ за тези, които имат да учат, както и за всички, които трябва ефективно да използват мозъка си. Изследванията показват, че канабисът, подобно на алкохола, влияе негативно на способността за управление на кола; особено опасна в това отношение е комбинацията от канабис и алкохол. При хора, които използват канабис рядко, отрицателните ефекти върху мисловните процеси обикновено изчезват до сутринта, но при честа употреба на големи количества канабис (3 до 5 цигари на ден), мозъкът възстановява своите функции едва след 2-3 дена въздържание.

За разлика от много други наркотици, към канабиса не се развива толерантност, т. е. няма необходимост от повишаване на дозата, даже при системна употреба на умерени количества. Канабисовият абстинентен синдром, ако въобще може да се говори за такъв, е наблюдаван само в лабораторни условия след продължителна употреба на нереално високи дози (10 цигари дневно). Доколкото става дума за средностатискическия потребител, канабисът може да предизвика слаба психическа зависимост и употребата му да се превърне във вреден навик. Смята се, че около 4% от потребителите имат някаква форма на зависимост. Спирането или намаляването на употребата в случаите на канабисова зависимост не изисква лекарска помощ.

Твърдението, че канабисът е “входна врата” към твърдите дроги, е необосновано. Всички изследвания, проведени през последните 60 години показват, че причинно-следствената връзка между едното и другото е твърде съмнителна. Повечето потребители на канабис нямат желание да стават наркомани и не използват други по-силни забранени наркотици. Малцината, които преминават от канабис на хероин, го правят поради липса на информация, защото са твърде глупави или просто не са в ред.


Марихуана, деца и тийнейджъри

Извадка от книгата на д-р Юлиян Караджов "Канабис. Наука и политика".
Оригиналното заглавие на главата е "За яйцата и тийнейджърите".


За да стане ясно откъде идва това различие [между влиянието на дрогите върху мозъка на подрастващия и този на възрастния, бел. ред.], трябва да започна "от яйцето". Всички органи на човешкото тяло, от момента на формирането им (около 3-та седмица на бременността) до завършването на този процес (някъде към 20-та година от живота), се намират в непрекъсната промяна. Развитието на мозъка се управлява от невромедиаторите, които подават сигнали на съответните рецептори. За да получите представа за интензивните промени в развиващия се мозък, ще посоча, че бебето се ражда с много повече канабиноидни рецептори, отколкото има в мозъка на възрастния човек; към 5-та година техният брой намалява няколко пъти; а с идването на пубертета започва да се покачва до нормата, типична за напълно развития мозък. Науката все още нищо не знае за смисъла на тези изменения, но е очевидно, че внасянето на външни вещества, влияещи на функционирането на невромедиаторите, може да повлияе на нормалното развитие на мозъка и психиката.

Няма да обсъждам садистките експерименти, в които бременни маймуни биват хранени с умопомрачителни дози канабис с надеждата, най-често напразна, да родят изродено потомство или поне да пометнат. Много по-реалистично е изследването на Университета Карлтън (Отава), което вече 15 години следи развитието на почти 300 деца. То показва, че децата на майките, пушачки на марихуана, имат напълно нормален интелект, но са малко по-импулсивни от нормата, което намалява резултатите им в тестовете, изискващи съсредоточаване. Същото изследване сочи, че пушенето на тютюн по време на бременността води до раждането на слабо, но забележимо по-глупави деца. Общоизвестно е, че децата на хероиновите наркоманки често се раждат със зависимост, а успокоителните средства и особено алкохолът могат да доведат до раждането на истински идиоти. На този фон канабисът изглежда относително скромно, но тъй като проблемът е много сложен и слабо изучен, пазете си бебетата!

Употребата на каквито и да е психоактивни и въобще физиологично активни средства по време на бременността е безотговорна, освен по изрично лекарско предписание. Същото се отнася и за периода на кърменето, тъй като повечето дроги могат да попаднат в бебето с майчиното мляко.

Специфичното въздействие на дрогите върху поведението на тийнейджърите несъмнено се дължи на същите причини. Техният мозък – нека не ми се обиждат – все още е в процес на съзряване, както мозъка на бебето. Канабисът може да повлияе на развитието му по непредсказуем начин. Животът показва, че той много по-често създава проблеми на подрастващите, отколкото на възрастните. Лесно е да се каже някоя стандартна фраза за психическата незрялост на тийнейджърите, но нещата изглежда се определят от много по-дълбоките процеси на мозъчната биохимия.

Докато пишех тази глава, се появиха допълнителни аргументи в полза на тезата, че тийнейджърите са особено чувствителни към канабиса. Две съвсем нови изследвания, проведени в Австралия и Нова Зеландия, показват, че честата му употреба може да доведе в по-късна възраст до психотични симптоми, а при момичетата и до депресия. Тази опасност е толкова по-силно изразена, колкото по-рано е започнала употребата. Авторите подчертават, че "докато мнозинството подрастващи използват канабис, без да им оказва вреда, съществува едно уязвимо малцинство, при което се проявяват вредни последствия." Това не се отнася само за канабиса; изследвания сред американските ученици показват, че децата, които често посягат към тютюна и алкохола, имат още по-сериозни психологически проблеми, отколкото тези, които пушат често трева.

Данните все още не са окончателни, но още веднъж ще повторя: много неща, които са относително безопасни или даже полезни за възрастните, могат да доведат до сериозни проблеми у подрастващите. Не е случайно, че в почти всички страни човек се смята за узрял психически – бих добавил и биохимически – между 18 и 21 години. Искрено се учудвам, когато видя някое училище украсено с надпис "Legalize it". На никой никъде по света не му е хрумнало да легализира тревата за непълнолетни. Показателно е, че в Холандия, за разлика от България, употребата на канабис в училищата намалява. Изглежда някой се е сетил да обясни добре на децата фактите, които току-що изложих.


Канабиса в медицината

Становище на Британската медицинска асоциация (BMA)


Отговор на въпроса "Трябва ли марихуаната да има медицинско приложение?":
"Досегашните доказателства сочат, че канабиноидите са забележително безопасни, профилът на страничните им ефекти е по-добър, сравнен с много медикаменти, използвани при същите показания. ВМА ще окуражава правителството да приеме промени в MDA*, за да разреши предписването на канабиноиди на пациенти с определени симптоми, които не се контролират успешно със сега съществуващите средства за лечение.
Британската Медицинска Асоциация е независимо сдружение на доктори от Обединеното Кралство с научна и образователна насоченост.


Щатският Институт по Медицина отговаря относно марихуаната

През 1970 г. Националната Академия на Науките на САЩ натовари IOM с функциите на консултативен орган на Федералното правителство. Ето заключенията на водещите учени в САЩ относно марихуаната:

1. Създава ли марихуаната зависимост?
В сравнение с повечето други наркотични вещества... зависимостта сред потребителите на марихуана е относително рядка.

Вид в-во / Създаване на зависимост сред потребителите в %
ТЮТЮН - 32%
АЛКОХОЛ - 15%
МАРИХУАНА - 9%
КОКАИН - 17%
ХЕРОИН - 23%

В обобщение, някои потребители на марихуана развиват зависимост, но се оказва, че това е по-малко характерно за тях, отколкото за потребителите на други наркотични в-ва (включително алкохол и никотин). Съшо така се оказва, че зависимостта към марихуана е по-лека, отколкото зависимостта към други наркотични в-ва.

2. Води ли марихуаната към твърди наркотици?
Няма доказателства, че марихуаната служи като "входна врата" към твърдите наркотици, базирайки се на нейните характерни психологически ефекти.

3. По-вредна ли е марихуаната от тютюна?
Използвайки цигарите за сравнение, пушачът на марихуана приема в дробовете си четири пъти повече катран, отколкото пушача на цигари... Обаче, цигара с марихуана не е напълнена така плътно, както цигара с тютюн и затова количеството катрани, което се поема от цигара с марихуана е наполовина, отколкото при цигара с тютюн. В допълнение, мнозинството от пушачите на тютюн пушат значително повече цигари на ден, отколкото пушачите на марихуана.

4. Причинява ли марихуаната рак?
Няма заключителни доказателства, че марихуаната причинява рак при хората, включително формите на рак, обикновенно свързани с употребата на тютюн.

5. Причинява ли марихуаната други живото-застрашаващи здравни проблеми?
Общи епидемиологични данни от населението показват, че употребата на марихуана не е свързана с увеличаване на смъртността.

6. Безполезна ли е марихуаната за медицински цели?
Гадене, загуба на апетит, болки и безпокойство... всички тези симптоми могат да бъдат облекчени от марихуаната. Въпреки, че някои лекарства са по-ефективни за тези проблеми, тяхната ефективност не е еднаква при всички пациенти.

7. Причинява ли марихуаната мозъчни увреждания?
Ранни изследвания, показващи структурни мозъчни изменения при тежки потребители на марихуана, не са били потвърдени с по-напреднали методики.

8. Причинява ли марихуаната мързел (амотивационен синдром)?
Когато тежката употреба на марихуана съпътства тези симптоми, канабисът най-често е посочван като причина, но няма убедителни данни, демонстриращи причинно-следствена връзка между употребата на марихуана и тези поведенчески характеристики.

9. Водят ли наказанията до намаляване употребата на марихуана?
Има доказателства, че декриминализацията на марихуаната ще доведе задължително до чувствително нарастване на употребата й.


ЗАБРАНЕНАТА МЕДИЦИНА

Ю. Караджов

Канабисът от хилядолетия е заемал своето място в медицината на всички народи, които са го познавали. Неговите "превъзходни" лечебни свойства са споменати за пръв път в медицинския трактат "Пен Тсао", приписван на легендарния китайски император, мъдрец и лекар Шен Нун, който според легендата е живял някъде около 2737 г. пр. Хр. В Древен Рим канабисът е оценен високо от Диоскорид, личен лекар на император Нерон, който пръв му дава името cannabis sativa и описва използването му като лекарство. Медицинският трактат "Анатомия на меланхолията" от 1621 г. посочва канабиса като средство против депресията, а "Нов Английски Рецептурник" в 1763 г. го описва като общоизвестно средство против кожни възпаления. В 1841 г. д-р О"Шонеси издава книгата си "За препаратите на Индийския Коноп или Ганджата". Четири години по-късно излиза класическия труд на д-р Ж. Ж. Моро дьо Тур за използването на канабиса при лечението на физическите и душевните болести. Книгата на френския лекар, смятан за един от основателите на психофармакологията, е все още актуална и продължава да се преиздава и до днес. Към края на 19 век канабисът в една или друга форма присъства във фармакопеите на всички европейски страни.
Младите цветове на канабиса съдържат канабидиолова киселина, която е силен антибиотик, сравним по ефективност с пеницилина. По тази причина отварата от канабис отдавна се е използвала за лечение на различни инфекции, напр. гонорея (трипер). Първите сериозни изследвания на чешки медици през 50-те са показали, че в много случаи канабисът е по-ефективен от някои разпространени антибиотици. Днес изследванията в тази област продължават, като чешките специалисти разработват нови сортове канабис, богати на антибиотични компоненти.
Народната медицина в Латинска Америка използва канабиса за лечение на херпеса. Съвременният вариант на лечението се състои в налагането на херпеса с компрес от пъпка силен канабис, смачкан с малко алкохол. Листата на конопа се използват за приготвянето на разслабителен чай, който не е психоактивен.
Борците против "забраненото лекарство" не крият опасенията си, че признаването на лечебните ефекти на канабиса ще срути последните съмнителни аргументи на политиката на преследване и репресии срещу обикновените потребители. Съветника на президента по наркотиците Бари МакКафри заяви: "Не може да има по-лошо послание към младежите… Точно сега, когато нацията се старае да научи тинейджърите да не използват психоактивни дроги, те започват да разправят, че марихуаната била лекарство." Кампанията за легализиране на медицинската марихуана се обявява за дело на "стареещи хипита, адвокати и дрогаджии"; а организацията "Драг Уоч Интернешънъл" направо твърди, че: "Дрогаджийското лоби експлоатира страданията на пациентите с хронични болести… като част от стратегията си да легализира марихуаната въобще."
Валери Корал от Санта Крус (Калифорния), болна от мултиплена склероза и многократно арестувана за употреба на марихуана, бе обявена от своите съграждани в 1997 за "Гражданин на Годината" за безкомпромисната си борба против жестоките закони, които лишават болните от правото да вземат това, което те и техните лекари смятат за добро и приемливо лекарство.


Фармацевтични продукти, базирани на канабиса

NABILONE
(опаковка от 20 бр. капсули по 1 мг. ТНС)

Набилонът е аналог на делта-9-ТНС. Лицензиран е през 1982 г. за предписание и употреба само в болнични заведения, като антиеметик при хемиотерапии. Произвежда се от ELI LILLY & Co. Ltd и се продава в Англия от Cambridge Selfcare Diagnostics Ltd. В периода 1997-98 г. са били продадени 5400 опаковки набилон. Набилонът не е под контрол.

MARINOL (DRONABINOL)

1. Какво е маринол?
Маринолът е лекарство, съдържащо активната съставка дронабинол. Дронабинолът е синтетичен делта-9- тетрахидроканабинол или по-известен като делта-9-ТНС. Също така делта-9-ТНС е естествена съставка в Cannabis Sativa - марихуана.
Маринол е стандартиризиран продукт, разпространяван от Unimed Pharmaceuticals, Inc. под формата на желатинови капсули, съдържащи съответно по 2,5, 5 или 10 мг. ТНС (дронабинол) в сусамово масло.

2. Прилики и разлики м/у маринол и марихуана.
Маринолът съдържа активната съставка делта-9-ТНС, съдържаща се и в марихуаната. За разлика от маринола, обаче, марихуаната не съдържа стандартиризиран ТНС и често съдържа нечистотии (спори на плесени и бактерии).
Фармацевтично качественият маринол съдържа стандартиризирана ТНС-концентрация и не е създаден да доставя бързото действие на ТНС, което се постига често при пушенето на марихуана. Действието на орално приетите лекарства е значително по-бавно в повечето случаи и е обусловено от необходимото време за храносмилане и абсорбиране.

3. За каква употреба е одобрен маринол?
Базирайки се на обширни изследвания FDA (Food and Drug Administration) утвърждава използването на маринол в две насоки:
а) лечение на анорексия (загуба на апетит), свързана със загуба на теглото при пациенти със СПИН.
- апетитостимулиращият ефект на маринол беше демонстриран в 6-седмично изследване при 139 пациенти със СПИН, имащ връзка с анорексия и загуба на тегло;
- сравнен с плацебо (таблетки захар), маринол - 2,5 мг., вземан преди обяд и преди вечeря, многозначително подобри апетита на пациентите след четвъртата седмица на лечението;
- бяха отчетени обещаващи тенденции в подобряването на теглото и настроението на пациентите, както и намаляване пристъпите на повдигане;
- след приключване на изследването, 94 пациенти в напреднал стадий на СПИН продължиха вземането на маринол в друго изследване със срок от 12 м.;
- тези изследвания показаха, че когато маринол се използва по предписание от вашия лекар, то той стимулира апетита ефективно и доказано.

б) лечение на пристъпи на гадене и повръщане, свързани с ракова хемиотерапия при пациенти с изразена непоносимост към традиционните анти-еметични средства и начини за лечение.
- лечението с маринол на причинените от хемиотерапия пристъпи на гадене и повръщане е било регистрирано при 454 раковоболни, преминали 750 курса на лечение за различни злокачествени образувания;
- при 68% от пациентите, вземали маринол, е достигнато цялостно или частично успешно облекчение на пристъпите на гадене и повръщане.

Текущи изследвания се занимават с използването на маринол за лечение при много други болестни състояния.


Общопризнато използване на канабиноидите в медицината


МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА

5/19 Обществото на болните от МС наброява 35.000 членове от общо 85.000 пациенти страдащи от МС в Англия. Изчисления на това общество показват, че повече от 1% от тези пациенти, а можеби и 3 - 4%, използват нелегално канабис за подтискане на симптомите на болеста. Представители на MSS описаха характерните симптоми на заболяването. Умора и отпадналост са най-често съпътстващите симптоми при 95% от пациентите, следвани от проблемите с равновесието (84%), мускулна неустойчивост (81%), мускулни спазми (66%), болки (61%) и тремор (35%). Въпреки, че интерфероните (алфа и бета) са се доказали като някои от най-значимите при рецидиви и прогресивно развитие на болеста, тези симптоми са все още слабо контролирани от съществуващите начини на лечение, и все още не е открит лек.

5/20 Д-р Лорна Лауърд - от MSS и Д-р Пертуи са изложили шест публикувани клинични изследвания, относно действието на канабиноидите при МС. Тези изследвания са включвали малък брой пациенти (41 субекта от цял свят), но въпреки това са били отбелязани положителни резултати, особенно за спазми, тремор и контрол на пикучния мехур. Д-р Пертуи е взел участие в едно изследване по пощата, във връзка с гореспоменатите ефекти на канабиса при МС. Изследвани били 112 пациенти от САЩ и Англия, всичките самолекуващи се с канабис. Повече от 90% съобщават за полезен ефект при спазмите и много от тях съобщават за облекчение на болките, и подобрение на уринарния контрол.

5/21 Д-р Лауърд и Д-р Пертуи са съобщили за резултати от изследвания с животни, които предлагат научна база за използвянето на канабис и канабиноиди при лечението на МС. При заболяване при мишките (енцефаломиелит) сходно с МС, ниски дози канабиноиди са облекчавали мускулния тремор - наблюдаван при някои от животните. Също така, канабиноидите подтискат гръбначномозъчните рефлекси при животните.

БОЛКИ

/26 Освен МС, другата основна индикация претендираща за медикаменти базирани на канабис е контролирането на болките. В свой доклад "Британска Медицинска Асоциация" (ВМА) препоръчва, "Изписването на набилон, ТНС и дриги канабиноиди, трябва да бъде разрешено за пациенти с непоносими болки", особенно в крайните фази на тежки заболявания.

5/27 Професор Уол съобщава, че налице са чисти доказателства за аналгетичните ефекти на канабиса и канабиноидите, следствие от експериментите с животни. Някои от резултатите показват, че болката, която се поражда от поразени нерви, може да реагира на канабиноиди. Това би могло да бъде от медицинско значение за този тип болки, които не реагират успешно на лечение с морфин и подобните му медикаменти. Пример за такава болка е "илюзорната" болка в крайник, отсранен в следствие на ампутация. За 30% от хората претърпели ампутация и страдащи от това състояние, няма открито задоволително лечение. Д-р Колин Стюарт, специалист по ампутиране на крайници в гр. Дънди, докладва за доказателства, че канабисът може да облекчи този вид болка. Той препоръчва, тези изследвания на канабиса да бъдат взети в предвид при пациенти с такива болки.

5/30 Накратко, има научни доказателства, че канабиноидите притежават болкоуспокояващи свойства, а също така и няколко клинични доказателства, които поддържат тяхното медицинско използване в тази насока.

ЕПИЛЕПСИЯ

5/31 Канабиноидите могат да влияят на конвулсивните и антиконвулсивните ефекти (установено при различни тестове с животни). От огромен интерес са антиконвулсивните с-ва на естествено-съществуващия канабиноид, канабидиол. Това съединение, по същество не притежава психоактивния ефект на ТНС. Ограничените клинични данни за използването на канабидиол при лечението на епилепсия, обаче са двусмислени и базирани на малък брой пациенти. В свой доклад "ВМА" заключава, "той може да осъществи полезна - допълнителна терапия за пациентите, слабо реагиращи на вече съществуващите и достъпни медикаменти. ТНС и други психоактивни канабиноиди, вероятно не са подходящи като антиконвулсанти".

ГЛАУКОМА

/32 Канабиноидите причиняват понижаване на налягането в окото при животни и при хора, въпреки че тази страна на действие и механизъма му остават непознати. Предполага се, че канабисът или канабиноидите могат да бъдат полезни при лечението на повишеното интраокулярно налягане (ИОН) при глаукома, една от най-честите причини за ослепяване (виж докладите на ВМА и WHO).

Кейт Грийн-професор по офталмология към медицинския колеж на Джорджия, САЩ, показа резултати на негово собствено изследване на повече от 300 човешки обекта с нормално и повишено ИОН: канабисът намалява ИОН средно с около 25%, с продължителност от 3 - 4 часа. С оглед поддържането на нормално ниво на ИОН, пациентите би трябвало да пушат по около 10 цигари с канабис на ден, което е неприложимо с оглед на психоактивните с-ва на лекарството (канабис), а също така и свойството му да намалява когнитивните Функции. Професор Грийн призовава за по-нататъшни изследвания, за установяване механизма на действие. Нужно е уточняването на възможността, желания окулярен ефект да бъде отделен от интоксикиращите ефекти. Подобна гледна точка е изразена в докладите на ВМА и АМА (Американска Медицинска Асоциация), и от проф. Хол.

БРОНХИАЛНА АСТМА

5/33 Канабисът и ТНС разширяват малките дихателни пътища на белия дроб, и това е било предложено като възможна употреба при лечението на бронхиална астма. Според доклад на ВМА, такива клинични изследвания е имало най-вече през 70-те, преди появата на по-силните лекарства, достъпни в момента за лечението на това заболяване. Пушенето на канабис е безспорно неподходящо за лечение на астма, поради дразнещия ефект на дима и ТНС приет чрез аерозол също поражда дразнещи ефекти.

"Кралско Британско Общество за Естествени Науки" заключава, "Канабиноидите ...изглежда са не по-малко ефективни от установените медикаментозни лечения. Препоръчителни са по-нататъшни изследвания за усъвъшенстване формулата на канабиноидите. Необходимо е одобрението на администрацията, за използването му като аерозол."

5/34 Интересно е да се отбележи, че ако канабисът беше ефективен при глаукома и бронхиална астма, той би бил особенно полезен при пациенти страдащи от двете заболявания, защото много от леченията на едно от тези заболявания са противопоказни при другото.Канабиса в медицината - сведения

Холандските лекари ще предписват канабис легално

Холандското правителство лансира днес експериментална схема, с която на лекарите се дава възможност да предписват канабис, съобщи българската редакция на Би Би Си. Схемата, която е първа по рода си в света, означава, че болни от рак, СПИН, множествена склероза и други строго определени болести ще могат да получават наркотика легално като болкоуспокояващо средство.
Проектът ще бъде внимателно наблюдаван от няколко страни, сред тях САЩ, Канада, Великобритания, Швейцария и Белгия, където употребата на този наркотик е забранена, но които сътрудничиха с Холандия в изследванията за медицинското му приложение.

Съобразно правилата на ООН за наркотиците две холандски компании получиха лиценз да отглеждат специален сорт канабис в лабораторни условия. Реколтата се продава на здравното министерство, което разпространява продукта чрез аптеки и болници. Министерството запазва монопол върху наркотика.


Британците ще се лекуват с марихуана

В рамките на финансирана от британското правителство експериментална програма пациентите на държавните болници в страната ще бъдат лекувани в марихуана, съобщи Би Би Си. Целта на експеримента е да се провери дали наистина канабисът облекчава болката.
Програмата се разработва от Съвета по медицински изследвания във Великобритания. За участие в изследователския проект лекарите ще съберат от 36 болници в цялата страна 400 доброволци, наскоро претърпели операция. След хирургическата намеся на всеки пациент ще бъде дадена по една таблетка. Половината от капсулите ще съдържат обикновени обезболяващи прахове. В другата половина от лекарствата ще има специално обработена марихуана, наречена тетрахидроканабинол. На всеки един час пациентите ще бъдат разпитвани как се чувстват.

Така учените се надяват да установят дали лечението с марихуана може да бъде ефикасно. Британските медици предприели това проучване след информациите, че тревата действа в много случаи като болкоуспокоително лекарство.

P.S.
Предполагам, че преводачът на статията не е бил много наясно с проблемите, които поставя текста, защото не ми се вярва BBC да е автор на изречението "ще има специално обработена марихуана, наречена тетрахидроканабинол". А ако е така, брорбата на "Промена" срещу войнствената нарконеграмотност ще бъде наистина трудна и продължителна.Употребата на канабис няма негативни отражения върху интелигентността

Отава, Онтарио: Според откритията, публикувани тази седмица в изданието на Канадската Медицинска Асоциация (СМА), употребата на марихуана, дори продължителната, не вреди на интелигентността.

Изследванията докладват, че при бивши потребители, които са консумирали средно 5793 цигари с марихуана за период от 38 месеца, няма осезаеми негативни ефекти върху коефициента на интелигентност (IQ). Изследванията отбелязват слабо понижаване на IQ-то сред тежки потребители (пушещи повече от 5 джойнта седмично), въпреки това, резултатите им остават над средните за тяхната възрастова група.

Авторите на доклада казват: "Ние заключаваме, че марихуаната няма дълготрайни негативни ефекти върху глобалната интелигентност."

Предишни проучвания, относно влиянието на марихуаната върху когнитивните функции, установяват същите резултати. Най-скорошното изследване, публикувано в архивите на Главна психиатрия, откри, че няма различия в резултатите от когнитивните тестове на потребители, въздържали се една седмица, и тези на непушачите. През 1999 г. в Американското епидемиологично издание, беше публикувано изследване, обхващащо 1300 доброволци, за период от над 15 години. Резултатите са: "няма конкретни различия в когнитивните отклонения между тежки потребители, леки потребители и неупотребяващи канабис".


Kaнабиса спира алцхаймеровата болест


Активната съставка в марихуаната може да забави развитието на алцхаймеровата болест, твърдят автори от Обединеното Кралство.

Учените доказали, че изкуствената версия на веществото има свойството да намалява възпалението около поразените от алцхаймеровата болест участъци в мозъка, като по този начин помага за предотвратяване на загубата на интелект, съпътстваща заболяването. Според тях канабиноидите могат да послужат за разработването на нови терапии.

Изследването, организирано от мадридския университет и института в Каяло, е публикувано в списанието "Journal of Neuroscience".
Изследователите първо сравнили мозъчна тъкан от пациенти, починали от алцхаймерова болест, с такава от здрави хора, умрели на същата възраст. Били извършени наблюдения на мозъчните клетки на рецепторите, с които се свързвт канабиноидите. Освен това било отделено внимание на структурите, наречени "microglia", които активират имунните механизми на мозъка.

Микрогилиите се събират около заразените образувания, свързвани с алцхаймеровата болест, и когато се активират, причиняват възпаление.

Следващата стъпка била да тестват ефекта от канабиноидите върху плъхове, предварително инжектирани с протеин, който причинява поява на алцхаймер.

Тези от животните, на които била дадена доза канабиноиди, се представили много по-добре на тестовете за мозъчни функции.
Изследователите констатирали, че амилоидния протеин активира имунните клетки в мозъците на плъховете. Тези от тях, които получили и канабиноид обаче не показали признаци за активиране на микрогилиите.
Сравнявайки клетъчни култури, учените потвърдили, че канабиноидите са блокирали активизацията на микрогилиите, като по този начин намалявали възпалението.

Изследователката д-р. Мария де Кабайос заяви:
"Откритията, че канабиноидите едновременно намаляват възпалението и предпазват мозъка, отварят пътя към използването им като терапевтичен подход към алцхаймеровата болест."

Д-р Сузане Соренсен, председател на обществото за борба с алцхаймера каза: "Това е важно изследване, защото дава още едно парченце от сложния пъзел на човешкия мозък. Няма средство, с което се лекува алцхаймеровата болест, затова определянето на нова цел за фармацевтичните изследвания е добре дошла. Обществото за борба с алцхаймера очаква да види нови изследвания върху способността на
канабиноидите да забавят развитието ан алцхаймеровата болест, но
би искало да предпази обществеността от вземането на марихуана като начин за предпазване от алцхаймер".


Тагове:   марихуаната,


Гласувай:
01. анонимен - Браво!
30.05.2011 22:20
Много изчерпателна статия! Ти да не си от движение "Промена"?
цитирай
2. lightsaber123 - Супер статия
31.12.2012 09:22
Поздравления. Наистина изчерпателно. А не някакви си хора, които не разбират за какво става въпрс да пишат глупости по нета.

Още веднъж - Браво.
цитирай
3. jojojo229 - Браво и от мен !
20.01.2013 17:19
Браво и от мен ! Така се прави ! Обширна и обективна информация.
Аз лично съм ЗА легализиране на тревата и ЗА медицинското и приложение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: musicslave
Категория: Други
Прочетен: 277767
Постинги: 57
Коментари: 11
Гласове: 62
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031